Kai abonentas ne ryšio zonoje

can't stand

Alio! Adresatas šiuo metu nepasiekiamas. O tu net nesi tikra, ar skaičiai, kuriuos surinkai telefone bent jau teoriškai tave gali sujungti su norimu asmeniu. Savaime suprantama, aštuonetas eina pirmas, paskui gal šeši… bet ką daryti su likusiais septyniais skaitmenimis? Sukeisi vietomis bet porą ir kitame laido gale – belekas, tik ne tas, iki kurio bandai prisibelsti.

Taip pat yra ir bendraujant su „sunkiais“ žmonėmis. Alio, abonente, ar tu išvis ryšio zonoje? Jie gali išvesti ne tik iš kantrybės, bet ir privesti prie nevilties – po tokių pabendravimų jauti, kaip po truputį virsti vilkolakiu. Jie – pažįstami, šeimos nariai, tie, su kuriais susiduri tvarkydama reikalus ir tie, kurie tave supa ofise: bendradarbiai, pavaldiniai ir vadovai.

Nebūtinai sunkūs žmonės būna sunkūs visada, pasikapstyk atsiminimuose – ten aspsčiai nuosavų pakylimų ir nuopolių. Dėl asmenybių skirtumo kiekvienas galime būti vienas kitam sunkiu asmeniu, bet išmokti, kaip kurti draugus iš nepakenčiamų dyglių uodegoje tikrai galima.

Tiesa, panacėjos nėra, visada bus tokių, kuriems nors ant stalo sušok – niekada neįtiksi. Bet, pamaniau, paieškosiu atsakymų, ypač kai paskutiniame pokalbyje su vadovu jis lengva ranka ištaškė pusę mano PDP (professional development plan) ir pareiškė „jei kas tave ir sustabdys, tai tik buksuojanti politika“.

Ta proga mano rankose – Dviejų gydytojų Rick Brinkman ir Rick Kirschner knyga „How to deal with people you can‘t stand“ (liet. Kaip sutarti su žmonėmis, kurių negali pakęsti) ir nuo pirmų puslapių nepaleidžia tas EUREKA momentas susimaišęs su truputuku gėdos, kai atskirose situacijose atpažįsti save vos ne kiekviename iš dešimties sunkių asmenybių  profilių.

TANKAS

Jei patekai į jo akiratį, tu – problemos dalis ir, patikėk, tame nieko asmeniško. Jis gali išlikti reliatyviai mandagus, o gali tave apšaukti net peržengdamas cenzūros ribas. Agresyvus elgesys skirtas tik tikslui pasiekti. Nesvabu, ar tai baisiai nepatenkintas klientas, bandantis išsispręsti savo problemą ar vadovas suirzęs dėl vėluojančio projekto. Tankas suinteresuotas galutiniu rezultatu ir taip be jokios kantrybės bando pasiekti savo – jokio subtilumo. Ataka gali išvirsti į emocingą aplojimą, o gali būti ir taiklus tylus lazerio šūvis. Tanko kare – visos priemonės pateisinamos.

SNAIPERIS

Jis slepiasi už velniškos ironijos ir sarkazmo, pakerta netikėtai – kandžia replika, prunkštelėjimu, veido mimika, balso tonu ar gestu. Jis moka tave supainioti, kai mažiausiai to reikia ir palikti kvailės vietoje – po kelių taiklių šūvių vienas jis lieka kontroliuoti situaciją.

VISAŽINIS

Paprastai jis tikrai žiauriai kompetetingas žmogus, bet tuo pačiu – užsispyręs ir įtaigus. Jis pateikia savo nuomonę kaip vienintelę tiesą ir niekaip negali pripažinti, kad gali būti ir kitaip. Norintis viską matyti padarytą taip ir ne kitaip – nes… taip juk teisingiausia ir geriausia. Toks asmuo būna paprastai žiauriai kontroliuojantis  ir visiškai be tolerancijos jokiam pasipriešinimui. Naujos idėjos ir būdai  – tarsi mesta pirštinė jo sugebėjimams ir žinioms, o tokiais atvejais jis ima kvescionuoti tavo motyvus.

GALVOJANTIS-KAD-ŽINO-VISKĄ

Jis lenda į pokalbius, kur jo niekas neprašė ir neklausė.  Jis žino pokalbio tema maždaug tiek, kad to užtenka sudaryti žinančio ir suprantančio įsipūdį. Jis kiša savo nuomonę, užgrobia dėmesį, sumenkina tavo žinias ir įtikina visus, kad yra ekspertas. Ir net negalvoja, kad meluoja – jis pats tiki viskuo, ką sako. Jei iš pradžių tokie išsišokimai tau gali pasirodyti juokingi, su laiku, o ypač krizių akivaizdoje jie gali būti geriausiu atveju erzinantys, o blogiausiu – pavojingi.  Tiesa, galiausiai aplinkiniai nustoja jo klausytis, bet kol tai įvyksta, jie ištampo nervus ne vienam.

GRANATA

Kaupdamas savyje neigiamą energiją, jis kažkada pasiekia kritinę ribą – netenka savikontrolės ir sprogsta, ištaškydamas visą š… aplinkui.  Vieni užtrunka dešimtmetį kol pratrūksta, kitiems tai vos ne kasdieninis pratimas išsilieti ant kitų. Vieni išsilieja ant nepažįstamų (gal to, užmynusio koją troleibuse, blogai prisiparkavusio ar kreivai pažiūrėjusio), kiti gi – ant pačių artimiausių. Bet kas gali ištraukti granatos žiedą, jei ji pasiruošusi sprogti: žvilgsnis, pasakyti ar nepasakyti žodžiai… Ir tu visai nenorėtum atsidurti sprogimo lauke.

„TAIP“ ŽMOGUS

Jis nemoka pasakyti NE, todėl prisiima milijoną įsipareigojimų. Kartais net tada, kai jau iš anksto būna aišku, kad pažadėto įvykdyti negalės. Kuo daugiau ant jo pečių, tuo labiau susijaudinęs ir nekoordinuotas jis jaučiasi – planavimas tikrai ne stiproji pusė.  Jis negalvoja apie pasekmes – viskas, kas tuo metu būna galvoje yra noras įtikti ir žodis NE jam ne variantas. Jis nuoširdžiai tikisi, kad viskas galų gale išsispręs taip, kaip reikia. Kai, savaime suprantama, taip nenutinka, jis graužiasi ir jaučiasi labai blogai, bet visada randa pasiteisinimą, kodėl neįvykdė savo pažadų. Jei parodysi savo nepasitenkinimą, jis tavęs atsiprašinės, o mintyse greičiausiai – neapkęs.

„GALBŪT“ ŽMOGUS

Jis nemoka, negali ir nedaro sprendimų ir kuo spendimas svarbesnis, tuo apsispręsti yra sunkiau. Jį akina galimos neigiamos prendimo pasekmės ir tas nerįžtingumas kitus gali nuvaryti į neviltį. Šimtas priežasčių, kodėl toks žmogus negali kreiptis pagalbos – nuo nenoro trukdyti iki nenoro nuliūdinti ar būti priežastimi, dėl kurios kas nors įvyko ne taip, kaip turėjo.Taigi jis atideda sprendimus tol, kol būna per vėlu, tikėdamasis, kad sprendimas pats pasisiūlys.

„NIEKO“ ŽMOGUS

Pasyvus, užsispyrėliškas tylėjimas – nieko iš jo neišpeši. Matai, kad kažkas negerai, bet viskas, ką išpeši – skūpus NIEKO. Jis užsidaro savo kiaute tada, kai reikalai nesiklosto taip, kaip jis nori, iš perdėto noro nekelti bangų ar įtikti. Nors jis atrodo ramus, atsiribojantis nuo situacijos ir potencialaus konflikto, viduje – virte verda neigiamos emocijos, kurios kartais išsilieja paviršiun durų trinktelėjimu, o gal lūžusiais rašikliais rankose.

„NE“ ŽMOGUS

Jis orientuotas į konkrečią užduotį ir siekia ją atlikti puikiai išvengiant bet kokių klaidų. Tobulumas – jo standartas. Kai kitų silpnybės, trūkumai pasipina kelyje ir ima grąsinti potencialiomis klaidomis „NE“ žmogus ima jausti neviltį. Jis mato save kaip vienintelį sugebantį ir bakšnoja kiekvienam jų neidealius sugebėjimus. Jis sugeba demotyvuoti kitus savo negatyvu, graužimu ir primygtiniu trūkumų, skatina depresiją ir beviltiškumą.

INKŠTIKAS

Jis skundžiasi nuolat. Jis skundžiasi įkyriai ir nuobodžiai. Jis gali inkšti dėl to paties ilgai, kartais su pertraukomis. Visiems ir visada. Jam nereikia tavo patarimo, jis suras priežastį, kodėl tie patarimai beverčiai ir pradės savo litaniją iš pradžių, tik dar labiau nutamsindamas nepakeliamą gyvenimo sunkumą. Jis iš tikro jaučiasi beviltiškai ir neturi žalio supratimo, ką reiktų daryti, kad situacija pasitaisytų. Taip, gyvenimas sunkus…

Ar atpažinai šiuose profiliuose tuos, kurie tave stumia link išprotėjimo? Kaip su jais dorotis ar kaip dorotis su savimi, jei laikas nuo laiko pati virsti į vieną nepakenčiamųjų – tema kita. Rašyk, jei domina, mielai pasidalinsiu tuo, ką siūlo Rick‘as ir Rick‘as.


4 thoughts on “Kai abonentas ne ryšio zonoje

Leave a comment